Програма по сектори

Лозенец може много повече!

Лозенец може много повече!

Със своето благоприятно разположение между историческия център на града и полите на Витоша, с природните си дадености и с богатата си история, район „Лозенец“ притежава всички предпоставки да бъде най-уютното и привлекателно място за живот в столицата.

Въпреки натрупаните „грешки на развитието“, към градската територия между бул. “Евлоги Георгиев” и  Столичния околовръстен път винаги е съществувал жив интерес както от нови обитатели, така и от инвеститори в бизнес имоти.

Високата стартова позиция на „Лозенец“ би трябвало да го превърне в еталон за градско развитие и градска среда не само в България. За съжаление, поради пасивност, компромиси с различни интереси и популизъм от страна на общинската администрация, районът пропилява своя потенциал с всеки изминал ден. Промяната е повече от належаща и ние сме готови да поемем отговорността, за да я осъществим. 

Ние, от „Демократична България“ обявяваме за свой приоритет запазването на специфичния облик на старите части на района, на чара на градската среда, на архитектурно-историческото наследство и на зеленината.

  • Ще започнем незабавна работа по възстановяване на тротоарите, като за целта ще работим по единен стандарт не само за подмяна на настилката, но и за създаване на достъпна среда чрез изправяне на неравностите  и стъпалата, изместване на неподходящо разположените електрически табла, стълбове и други пречки, подрязване и поддръжка на прилежащата зеленина, подмяна на осветлението, а при нужда и разширение на тротоарния габарит.
  • Ще изясним максимално бързо, издавани ли са строителни разрешения за други скандални проекти, подобни на небостъргача “Златен век”
  • Ще проверим правния статут на занемарените обществени пространства и ако състоянието им не се дължи на правни неясноти ще възвърнем тяхната функция.   
  • Ще подобрим разделното събиране на отпадъците, включително ще въведем компостиране на територията на района, особено в новите квартали.
  • Ще направим всичко възможно, за да ограничим застрояването на новата част на района, разположена между ул. „Сребърна“ и Околовръстния път до скорост, съобразена с напредъка на цялостната инфраструктура – улична мрежа, подземни комуникации, училища, детски градини и ясли, места за отдих и спорт.
  • Ще довършим процедурите за отчуждаване на терените, необходими за развитието на главната и второстепенната улична мрежа, както на тези, необходими за създаването на нови зелени площи, като ще направим всичко възможно да решим този въпрос в рамките на един мандат.
  • Ще положим специални усилия за популяризиране и улесняване на новите видове мобилност, като приспособим уличната инфраструктура и обособим специални алеи за целта. 

Програма по сектори