Програма по сектори

Долен Лозенец

Долен Лозенец

Старата част на „Лозенец“ (северно от бул. „Джеймс Баучер“), която в миналото е представлявала еталон за благоустроеност и качествена градска среда за цяла България, трябва да запази и където е необходимо – да възстанови автентичния си характер и да образува цялостен ансамбъл с другите квартали на София, възникнали по същото време – района около НДК, „Оборище“, „Яворов“, “Медицинска академия” и др.

Ниската част на „Лозенец“ страда от същите проблеми, от които страдат и другите централни части на града – презастрояване, разбити и неизползваеми тротоари, остър недостиг на места за паркиране, липса на места в училищата и в детските градини, шум, замърсяване.

Поради силния инвеститорски интерес и слабия ангажимент на общината се унищожават стари и ценни сгради, подменят се традиционни настилки, премахват се вековни дървета и зеленина, носещи духа на района. Вместо тях изникват високи конструкции от стъкло и метал, които увеличават натиска върху местната инфраструктура, понижават качеството на живот, увеличават трафика и замърсяването и дори постепенно променят градския микроклимат. Затова ще въведем по-строг контрол и ще следим за стриктното спазване на всички норми, отнасящи се до новото строителство, до опазването на архитектурното и историческото наследство, до опазването на зелените площи и до паркирането.

След замяната на трамвайния маршрут до басейна „Спартак“ с тролейбусен следва да бъде направена и следващата стъпка – свързването на тролейбусните мрежи от двете страни на бул. „България“ така че „Лозенец“ да получи директна електротранспортна връзка с югозападните квартали. За реализацията на проекта ще предприемем активни действия, за да осигурим съдействието на Столична община и на съответните столични районни администрации.

Ще търсим възможности за разширяване на трамвайната и тролейбусната мрежа в посока кв. „Витоша“ като поетапно решение, докато ринговият трамвай между „Овча купел“ и „Дървеница“ не бъде завършен.

Ние, от „Демократична България“:

  • Ще предприемем последователни стъпки, за да превърнем квартала в съвременен европейски квартал, като запазим неповторимия му дух.
  • Ще предприемем мерки за запазването и реставрацията на архитектурно-историческото наследство в района, включително и на античното и средновековното.
  • Ще направим публично достъпно и използваемо едно от богатствата на квартала – минералния извор, намиращ се близо до кръстовището на бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“ и ул. „Милин Камък“.
  • Ще направим постъпки пред СОС за удължаване на тролейбусното трасе по бул. „Т. Каблешков“ и пускане на нова тролейбусна линия с маршрут: обръщалото в ж.к. „Бъкстон“ – бул. „Т. Каблешков“ – ул. „Костенски водопад“- бул. „Арсеналски“ – Паметника на патриарх Евтимий – СУ „Климент Охридски” – Сточна гара (обръщало)

Булевард „Джеймс Баучер“, условната граница между долната и горната част на „Лозенец“ е в окаяно състояние – уличната настилка е неравна и неудобна дори за превозните средства, а тротоарът, въпреки че е широк, е неизползваем за хора с инвалидни или детски колички, като на места е дори опасен за пешеходци в добра физическа форма.

Ние, от „Демократична България“ предлагаме бул. „Джеймс Баучер“ да се превърне в линеен парк, свързващ Борисовата градина с новата църква „Въздвижение на Св. Кръст Господен“. За целта ще заложим в проектните изисквания за отдавна належащия ремонт:

  • Запазване на сивите сиенитни павета;
  • Удобен пешеходен преход към Борисовата градина
  • Шумоизолирани трамвайни релси;
  • Запазване на съществуващата зеленина, особено на големите дървета, и добавяне на нова;
  • Паралелен ремонт на градинката при Водната кула, където ще създадем ново привлекателно обществено пространство;
  • Премахване на визуалните замърсявания от булеварда – неестетичните огради, електрическите табла и плетениците от кабели.

Програма по сектори