Програма по сектори

Горен Лозенец

Горен Лозенец

Булевард „Джеймс Баучер“, условната граница между долната и горната част на „Лозенец“, е в окаяно състояние – уличната настилка е неравна и неудобна дори за превозните средства, а тротоарът, въпреки че е широк, е неизползваем за хора с инвалидни или детски колички, като на места е дори опасен за пешеходци в добра физическа форма.

Ние, от „Демократична България“ предлагаме бул. „Джеймс Баучер“ да се превърне в линеен парк, свързващ Борисовата градина с новата църква „Въздвижение на Св. Кръст Господен“. За целта ще заложим в проектните изисквания за отдавна належащия ремонт:

  • Запазване на сивите сиенитни павета;
  • Удобен пешеходен преход към Борисовата градина
  • Шумоизолирани трамвайни релси;
  • Запазване на съществуващата зеленина, особено на големите дървета, и добавяне на нова;
  • Паралелен ремонт на градинката при Водната кула, където ще създадем ново привлекателно обществено пространство;
  • Премахване на визуалните замърсявания от булеварда – неестетичните огради, електрическите табла и плетениците от кабели.

Урбанизираната през втората половина на 20-ти век висока част на „Лозенец“ изисква възстановяването и доразвиването на градската си инфраструктура, спирането на презастрояването и поддържането на градинките и междублоковите пространства в добър вид.

В момента липсва бърза връзка на градския транспорт между високите части на „Лозенец“ и „Цариградско шосе“, затова ще работим активно за откриването на нова пряка автобусна линия по маршрута: кв „Хладилника“ – бул. „Никола Й. Вапцаров“ – „Цариградско шосе“ – Летище София.

Програма по сектори